przelew wewnętrzny

Wysłany: 12.02.2010 06:14

Witam,
Proszę o wyjaśnienie w sprawie przelewów wewn. z OKO na ROR.
Taki przelew zdefiniowałem wczoraj (11.02 o godz. ok 22), ale
został autom. zaksięgowany na 12.02 a dziś jest 12.02 godz.
06:06 a pieniążków nadal nie ma na ROR. Wydaje mi się, że
przelew z OKO na ROR powinien automatycznie przejść 12.02 o
godz. 00:01. Chciałem z rana wybrać pieniądze z bankomatu a tu
teraz nie wiem o której godzinie będą na ROR. Proszę o
wyjaśnienie problemu i mechanizmu działania przelewu wewn.
Pozdrawiam,

P.S. chciałem to samo wpisać z serwisu online - pisało, że w polu wiadomości mam jeszcze możliwość wpisania 130 znaków, ale jak dałem wyślij to dostałem error:
Pole może zawierać maksymalnie 10 lini po 64 znaków :) - więc proszę się zdecydować co można a co nie można!

Wysłany: 12.02.2010 09:21

Dzwoniłem w tej sprawie na infolinie i co się dowiedziałem:

- że to poprawne działanie systemu, bo przelewy wewnętrzne są księgowane tylko w takich terminach:

poniedziałek-piątek : godz. 7-21

sobota: 8-15

niedziela: brak

Oprócz tego dowiedzialem się, że robiąc w tym samym dniu przelew wewnętrzny środków z OKO na ROR oraz definiując przelew zewnętrzny z ROR, nie mam gwarancji, który przelew wykona się jako pierwszy - stąd przelew zewn. może się w ogóle nie powieść z powodu braku środków. Czyli co pozostaje mi przelewanie dzień wcześniej środków z OKO na konto nieoprocentowane (Direct), by wykonać przelewy zewn. dnia następnego?

Bardzo mnie dziwi tego typu działanie banku, od usług internetowych w jednym i tym samym banku jednak oczekiwałbym, by:

- przelewy wewn. były realizowane w czasie rzeczywistym

- istniała możliwość priorytetyzacji wykonywania przelewów - choćby związana z kolejnością ich oczekiwania, czyli zdefiniowania przez użytkownika serwisu ING BankOnline.

Bardzo proszę o jakieś ustosunkowanie się Banku do powyższych uwag.

Wysłany: 12.02.2010 20:40

Oczywiście wszystkie przekazane informacje są prawidłowe.

Księgowania przelewów odbywają się w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 21:00 oraz soboty od 8:00 do 15:00.

Również mogę potwierdzić kwestie związane z odrzucaniem transakcji. Jeśli przelew jest wysyłany z przyszłą datą, to środki na jego realizację powinny znajdować się na rachunku dzień wcześniej.