z
|
Wysłany: 25.01.2010 11:22
Jak to jest ze spłatą karty. Mam okres rozliczeniowy 28-27 i do 17 mam spłacić. Więc teraz tak: |
|
|
|---|---|
|
Wysłany: 27.01.2010 00:50
Czyżby żaden z pracowników nie był na tyle "douczony" aby odpowiedzieć na moje (proste) pytanie. Myślę, że jest to bardzo szybkie i trywialne do sprawdzenia. Nawet w placówce w Krakowie Pani dzisiaj nie potrafiła mi odpowiedzieć na to pytanie, kazała przyjść jutro. Kurde mam biegać w taki mróz, żeby się dowiedzieć jak to jest? Więc do czego jest to forum? |
|
|
|---|---|
|
Wysłany: 28.01.2010 10:15
Witam, Wpłacane środki zaliczane są w następującej kolejności: opłaty, prowizje, odsetki, a następnie transakcje bezgotówkowe, gotówkowe lub transakcje przelewu. Czyli spłacane są najpierw transakcje bezgotówkowe, później zadłużenie z tytułu transakcji przelewu. Odnosząc się do przykładu: jeżeli cykl zaczął się saldem 0, a w dniu 15.III zostanie wpłacone 2000 zł , spłacona zostanie transakcja bezgotówkowa - 1000 zł oraz połowa transakcji przelewu - 1000 zł. Do spłaty zostanie 1000 zł (wynikające z transakcji przelewu) i od tej kwoty nadal będą naliczne odsetki. pozdr, Miłosz |
|
|
|
Wysłany: 29.01.2010 12:52
Dziękuje |
|
|
|
Wysłany: 03.02.2010 21:43
Witam By nie zakładać nowego tematu w podobnej sprawie, pozwolę zapytać tutaj. Jak wyglądałaby spłata w sytuacji odwrotnej. Najpierw ( 10 marca ) 2000zł przelew wykonany z karty, kilka dni pozniej transakcja bezgotowkowa w wysokosci 1000zl. Częsciowa splata karty, na kwote 2000zł, wykonana byłaby, powiedzmy, dnia 15 marca. Jezeli dobrze rozumiem zasady to w pierwszej kolejnosci splacone bedzie 1000zł bezgotowkowe i nastepnie 1000zł z przelewu? Kiedy i jak zas beda naliczone odsetki za 5 dniowy okres odsetkowy tychze 1000zl? Zakladajac teoretycznie ze wynosza 5zł od splaconego 1000zł po 5 dniach, powiekszaja one wysokosc niesplaconej reszty o 5zł? Czyli patrzac inaczej bank na poczet raty kapitałowej kredytu przeznacza 995zł + 5zł wysokosc naliczonych odsetek? Czy moze odsetki wyniosa 10zł od całosci owczesnego przelewu z KK i osobie splacajacej karte pozostanie 1010zł zadluzenia + odsetki od kwoty 2000zł od dnia 15 marca? Przepraszam za zawiłosc lecz ciezko było mi to jasniej opisac. Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
drobiu edytował(a) ten post: 03.02.2010 22:20
|
|
|
|
Wysłany: 05.02.2010 12:47
Bez względu na to w jakiej kolejności dokona się transakcję, czy najpierw przelew później transakcję bezgotówkową, czy w odwrotnej kolejności, kolejność spłat jest zawsze taka sama. W przypadku przelewu odsetki od 2000 zł będą liczone od dnia zaksięgowania transakcji do dnia spłaty 1000 zł. Następnie będą liczone tylko odsetki od niespłaconego 1000 zł do końca cyklu rozliczeniowego. Nie liczymy odsetek od odsetek. pozdr, Miłosz
Miłosz_G edytował(a) ten post: 05.02.2010 12:47
|
|
|
|
Wysłany: 09.02.2010 00:13
No nieładnie się Wasz bank zachowuje, bo przelew to transakcja bezgotówkowa!!! Powiem wprost - oszukujecie klientów. |
|
|
|
Wysłany: 09.02.2010 09:01
Witam, A potrafisz mi wskazać bank w którym przelewy z karty kredytowej są traktowane jako transakcje bezgotówkowe? Jeszcze takiego banku nie spotkałem. Niektóre najwyżej dopuszczają opłaty rachunków w formie przelewów z karty za które nie są pobierane opłaty. Pozdrawiam, Marcin
marcze edytował(a) ten post: 09.02.2010 09:02
|
|
|
|
Wysłany: 10.02.2010 09:40
Chłopie co Ty masz za podejście?? Przelew to trasakcja bezgotówkowa i koniec. To że jedni oszukują to Ty też możesz? To że ktoś zrobił napad na sklep to myślisz, że Tobie też wolno? Banki dostaną może kiedyś jakieś kary za te oszustwa to się może czegoś nauczą. Przeglądałem oferte kilku banków i już mogę Ci powiedzieć, że są banki, które rozróżniają przelew i transakcje bezgotówkowe, a ten NIE. |
|
|
|
Wysłany: 28.03.2010 12:45
|
|
|
|
Wysłany: 29.03.2010 09:40
Witam Powyższa sytuacja ma miejsce w przypadku aktywnej usługi automatycznej spłaty zadłużenia. Polecenie zapłaty jest wygodne i korzystne, ponieważ dzięki niemu Klient nie musi pamiętać o terminie spłaty, a Bank za niego automatycznie spłaca zadłużenie. Rzeczywiście spłaty dokonane osobiście przez Klienta nie zmniejszaja kwoty, jaka będzie pobrana w dniu wymagalności, ponieważ system spłaca kwotę z dnia zamknięcia cyklu rozliczeniowego (nie uwzględnia późniejszych wpłat Klienta). Pragnę dodać, iż przeksięgowanie nadpłaty w drodze reklamacji trwa maksymalnie do 14 dni kalendarzowych (nie 30), dodatkowo Klient może sobie sam bezpłatnie przeksięgować kwotę nadpłaconą ponad limit z poziomu usługi ING BankOnLine (zrealizować przelew z karty kredytowej). Ponieważ są to środki nadpłacone przez Klienta, od takiego przelewu nie są naliczane odsetki. W przypadku dodatkowych pytań swoją pomocą służą Specjaliści pod numerem Obsługi Kart (0-32) 357 00 12. Pozdrawiam Jakub |
|
|